Jord og Afgrøder

Afgrøder der stikker op ad jorden

Bokamix »En brugsklar blanding af Edasil-lermineraler og Ægir-havskalk, der kan bruges til at lave bokashi.«  Anvendelse af bokashi
Til fremstilling af bokashi hjælper lermineraler og muslingekalk med at regulere fermenteringen af organisk materiale. For at øge brugervenligheden blev Bokamix udviklet. To komponenter kombineres i det rette forhold og kan administreres som granulat på én gang. Bokashi er et japansk ord for »velfermenteret organisk materiale«.

Denne fermentering finder sted under anaerobe forhold. Organisk materiale tilsættes 2 liter Microferm og 24 kg Bokamix pr. ton. Blandingen forsegles lufttæt i mindst 8 uger. Effekten af Bokamix i Bokashi
(Blanding af lermineraler og kalk fra havskaller)

Edasil-lermineraler 

Et naturligt jordforbedringsmiddel med høj bindingsevne af mineraler.’ Edasil er et lermineral (montmorrillonit) fra bentonitgruppen. Montmorillonit kan absorbere en enorm mængde fugt på grund af sin unikke struktur.

Af alle lermineralerne fra bentonitgruppen er montmorrillonit kendetegnet ved den højeste bindingsevne. En egenskab, der bruges sammen med Edasil til at binde næringsstoffer.

Ægir Muslingeskallime

Til en reguleret pH-stigning / stabilisering og for at forbedre jordens liv.” Muslingekalk er en kalkkilde, der udvindes fra skalbanker i Nordsøen. Produktet er rigt på højkvalitets Calcium Carbonate (CaCO3) og er fyldt med essentielle sporstoffer.

Disse har stor betydning for jordens vitalitet. ÆGIR er 100% økologisk og naturligt.

Mikroorganismer er små, som regel encellede organismer, der ikke kan ses med det blotte øje. Selv om vi ofte tænker på bakterier, når vi taler om mikroorganismer, omfatter de også svampe, nematoder og gær. De er overalt omkring os, selv på og i vores egne kroppe. Mikroorganismer var de første livsformer på Jorden og er stadig afgørende for vores overlevelse.

Selv om vi ofte tænker på patogener, er der også mange gavnlige bakterier, som holder vores kroppe og levesteder sunde. Der er mikroorganismer, som bygger op og er gode for helbredet, og der er mikroorganismer, som rydder op og efterlader skadelige stoffer. Begge grupper er nødvendige for vores eksistens. Den ideelle balance mellem disse to grupper er 85 % gode mikroorganismer og 15 % dårlige mikroorganismer. Dette forhold bestemmer vores sundhed. Mikroorganismerne er i konstant kontakt med hinanden og spiller en afgørende rolle for vores immunsystem, beskyttelse mod sygdomme og en god fordøjelse.

Hvad er effektive mikroorganismer (EM)?

EM er en blanding af 80 typer mikroorganismer, som er vigtige for sundheden. De kommer fra naturen og er ikke manipuleret eller genmodificeret. De produceres naturligt under laboratorieforhold.

De fem vigtigste mikroorganismer i EM er:

  1. Fotosyntetiserende bakterier: Disse bakterier omdanner organisk materiale og rodsekreter til stoffer, der kan optages direkte af planterne. De spiller en afgørende rolle i plantevæksten.
  2. Actinomyceter: Disse undertrykker skadelige svampe og bakterier og arbejder sammen med de fotosyntetiserende bakterier.
  3. Mælkesyrebakterier: De undertrykker skadelige mikroorganismer og gør planterne mindre tilbøjelige til at blive syge. De har så at sige en steriliserende egenskab og fremskynder også nedbrydningen af organisk materiale.
  4. Gær: De producerer stoffer, som giver næring til mælkesyrebakterier og actinomyceter.
  5. Svampe: Disse sørger for fermentering og fremskynder nedbrydningen af organisk materiale.

EM består af de fem ovennævnte arter. Hver familie af mikroorganismer har en specifik opgave, men de fremmer også hinandens arbejde. De lever i symbiose: Den ene arts affaldsprodukter tjener som føde for den anden. Det resulterer i en enorm produktion af næringsstoffer som vitaminer, aminosyrer, organiske syrer og antioxidanter.

En blanding af anaerobe og aerobe mikroorganismer
Det, der gør EM specielt, er, at det indeholder en kombination af anaerobe (liv uden ilt) og aerobe (liv med ilt) mikroorganismer. I naturen forekommer begge grupper sammen i jord, selv om forskerne oprindeligt troede, at det var umuligt. Aerobe mikroorganismer blev set som de gode, og anaerobe som de dårlige. Det viser sig dog at være forkert. Begge grupper indeholder både sygdomsfremkaldende og sygdomsundertrykkende elementer. Begge kan omdanne stoffer til antioxidanter, som er gavnlige for sundheden hos jord, planter, mennesker og dyr.